Ha csinálod senki nem veszi észre…
Ha nem csinálod, mindenki észreveszi!

A takarítás szabályai és színei – Mit? Miért? Hogyan?

Korábban már osztottunk meg tippeket, amelyek segítségével viszonylag rövid idő alatt ragyogóvá varázsolhatod az otthonodat. A kereskedelmi, idegenforgalmi illetve vendéglátó-ipari tevékenységet folytató vállalkozásoknak, egészségügyi- és közintézményeknek azonban extra körültekintően kell eljárniuk, hiszen náluk „nem babra megy a játék”. A takarítás szabályai – ezeket álmukból felkeltve is azonnal tudniuk kell…
takarítás szabályai és színei Zella Work Kft.

Te betartod az alábbi előírásokat?

  • Kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által engedélyezett tisztító- és fertőtlenítőszerek használhatók.
  • A szereket eredeti csomagolásban, címkézve/feliratozva, elkülönített helyiségben elzárva szabad csak tartani.
  • Az előzőhöz kapcsolódóan: ott, ahol élelmiszerek kezelését, előkészítését végzik, tisztító- és fertőtlenítőszerek nem tárolhatók!
  • Ha az elektromos takarítóeszköz (például porszívó) sérült vagy törött, tilos használni, mert az életveszélyes baleseteket okozhat.
  • A takarítóeszközöket, kellékeket tisztán kell tartani, szükség esetén fertőtleníteni, hogy azok ne váljanak szennyeződés vagy fertőzés forrásává.

Különösen nagy körültekintést igényel egy üzemi konyha kitakarítása és fertőtlenítése, ahol tucatnyi vaskalapos szabályt kell szem előtt tartani – hiszen egy ilyen terület rendkívül nagy fertőzésveszélyt rejthet magában.

  • Mindig a tisztább felületektől kezdve a szennyezettebbek felé haladva dolgozunk
  • A fertőtlenítés mellett az alkalmazott vegyszereket maradéktalanul el kell távolítani
  • A különböző helyiségek, berendezések takarításához eltérő eszközöket javasolt használni, és azok elkülönítéséről is kötelező gondoskodni

Persze ennél sokkal több dologra kell odafigyelni, most csak hirtelen felsoroltunk néhány általánosabbnak tekinthető előírást (az összes betartandó szabályhoz valószínűleg még tíz cikk is kevés lenne).

Dióhéjban a színekről

Kék, zöld, sárga és piros. Mi jut eszedbe ezekről a színekről? A szivárvány? Az építőkockák? Egy óvoda? Nekünk a takarítás! A színkódok szerinti munkavégzés lényege, hogy a különböző helyiségekben és felületeken eltérő eszközöket használunk. Gondolj bele, mi lenne akkor, ha ugyanazzal a kendővel esnénk neki a konyha takarításának, mint amivel korábban a mellékhelyiséget tisztítottuk… Ennek a módszernek köszönhetően a baktériumok nem fognak ide-oda vándorolni és fertőzést okozni!

A takarítás „univerzális színei” a következőek:

Kék: Általános takarítási folyamatokhoz – például bútorok, berendezési tárgyak az irodában.

Zöld: Konyhai felületek tisztításához – például pult, mosogató.

Sárga: A fürdőszoba színe – például kendő a szaniterekhez, fürdőkádhoz, csempéhez.

Piros: A mellékhelyiséghez használt eszközök – ezek jelentik a legnagyobb fertőzési kockázatot.

Ugye, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni? A takarítás szabályai – legyenek írottak vagy íratlanok, iszonyúan sokfélék…

A legegyszerűbb az, ha megbízol egy profi céget, aki maximálisan érti a dolgát, és természetesen alkalmazza a fenti színkódos rendszert.

Mi egy ilyen cég vagyunk.

Kérdéseid vannak? A GYIK oldalunkon sok mindenre választ találsz, de talán a legegyszerűbb ha felveszed velünk a kapcsolatot!

Örömmel adunk tanácsot a tisztítás további hatékony megoldásaira.

Ipari csarnok takarítás országosan, korszerű & környezetbarát tisztítószerekkel.