Ha csinálod senki nem veszi észre…
Ha nem csinálod, mindenki észreveszi!

Tűzeset utáni takarítás – Hogyan csináld?

Takarítani egyszerű! Vagy mégsem? Tűzeset után takarítanál? Lakó- vagy céges ingatlan esetén is keletkezhet kisebb nagyobb tűzkár. A takarítás tűz után nem a legegyszerűbb feladat - ezért szeretnénk pár tippet adni, hogy jobban menjen a dolog.
tűzeset utáni takarítás Zella Work Kft.

2021-ben közel 36 200 tűzesetet regisztráltak Magyarországon – közel 10 000 alkalommal lakóházban, személyi ingatlanban keletkezett kisebb vagy nagyobb mértékű kár. Természetesen a cégek is érintettek, a többi tűzeset mezőgazdasági létesítményekben, raktárépületekben, irodákban, illetve ipari ingatlanokban történt.

Takarítás tűz után – Zella tippek

A tűzeset utáni takarítás legnagyobb kihívását a makacs fekete korom és hamu, valamint a mindent átható füstszag eltüntetése jelenti. Ezek nemcsak esztétikai problémák, hanem egyúttal súlyos egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban.

Első lépés a helyszín biztonsági átvizsgálása szakemberrel

Bármilyen tűzesetről legyen szó, az első és legfontosabb a helyszín biztonsági szempontból történő átvizsgálása. Például előfordulhatnak rejtett sérülések az elektromos vezetékekben, melyeket ki kell javítani a helyreállítási munkálatok megkezdése előtt.

Viselj megfelelő munkaruházatot

Testi épséged és egészséged megóvása érdekében a takarítás során szoros, zárt cipőt, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot, védőszemüveget, illetve munkavédelmi kesztyűt és bizonyos esetekben pormaszkot is javasolt viselned.

Csak óvatosan! A finom részecskék belélegzése olyan egészségügyi kockázatokat rejt magában, mint a légúti irritáció és a légszomj. Ezek fokozott veszélyt jelentenek olyan egészségügyi állapotok meglétekor, mint az asztma vagy a különböző szív- és érrendszeri betegségek.

Alaposan szellőztesd ki az érintett helyiségeket: nyiss ki minden ablakot és ajtót, használj ventilátorokat.

Kezdd a szortírozással, a törmelék és korom eltávolításával

Csak azokat a tárgyakat tartsd meg, melyek még javíthatók, helyreállíthatók. Az elektromos berendezéseket mindenképpen érdemes elvinned egy szerelőhöz, mielőtt saját magad üzemelnéd be azokat. Távolítsd el az útból a törmeléket, majd tisztítsd meg a helyiséget a koromtól. Megoldást jelenthetnek a trinátrium-foszfátot (trisót) tartalmazó termékek – ezek azonban erősen maró hatásúak, így használatuk fokozott óvatosságot igényel! Mindig olvasd el és tartsd is be a címkén feltüntetett biztonsági előírásokat és utasításokat.

Így szabadulj meg a kárpitokba ivódott füstszagtól

Az egyik titkos fegyver a szódabikarbóna, amit az égett szag ellen hatékonyan bevethetsz. Szórj belőle egy keveset a kárpitozott felületekre, például a kanapéra vagy a szőnyegre. Hagyd állni legalább 5-6 órán át, majd porszívózd át a felületet. Nagyon ügyelj arra, hogy ne dörzsöld bele a szövetbe. Parfümmel vagy illóolajjal még véletlenül se próbálkozz, mert foltot hagyhat a kárpiton!

Tűzkár utáni takarítás – Ha egyedül nem megy, inkább bízd profikra a munkát

Ha komolyabb tűzkárról van szó, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy Te magad próbálod meg elvégezni a takarítást. A nagyobb mennyiségű korom ellen a hagyományos háztartási tisztítószerek hatástalanok. Az erős zsíroldó vegyszerek, oldószerek általában rendkívül gyúlékonyak és belélegezve erős fejfájást okozhatnak.

Tűzeset utáni takarítás cégeknek és magánszemélyeknek – mi az, amiben számíthatsz a ZellaWorkre?

  • Tűzkármentesítés (a hulladékok eltüntetése, az oltóvíz által okozott károk enyhítése, segédkezés a berendezési tárgyak kiválogatásában)
  • Kérésre elszállíttatjuk azokat a bútorokat, használati tárgyakat, melyeket állapotuk miatt nem tudsz/nem szeretnél megtartani
  • A lakásban található berendezési tárgyak teljes körű tisztítása (beleértve a kárpitozott bútorokat, textileket, szőnyegeket és függönyöket)
  • Mélytakarítás, szagtalanítás és fertőtlenítés a padlótól a plafonig
  • Utolsó simításként tisztasági festés, avagy az ingatlan eredeti, tűzkár előtti állapotának visszaállítása

Tűzeset utáni takarítás – Célunk, hogy minél gyorsabban helyreálljon a rend, az érintettek a lakást, irodát, egyéb ingatlant amilyen hamar csak lehet, újra birtokba vehessék.

Kérdéseid vannak? A GYIK oldalunkon sok mindenre választ találsz, de talán a legegyszerűbb ha felveszed velünk a kapcsolatot!

Örömmel adunk tanácsot a tisztítás további hatékony megoldásaira.

Ipari csarnok takarítás országosan, korszerű & környezetbarát tisztítószerekkel.