Ha csinálod senki nem veszi észre…
Ha nem csinálod, mindenki észreveszi!

Kiút a kupiból – Felújítás utáni takarítási tippek

Takarítani egyszerű! Vagy mégsem? Felújítás után takarítanál? Ha gyorsan és alaposan szeretnéd elvégezni a teendőidet, nem árt néhány alapszabályt betartanod.
felújítás utáni takarítás Zella Work Kft.

Óriási rendetlenség és káosz uralkodik az ingatlanban? Felújítás utáni takarítási tippjeinkkel biztosan könnyebben megy majd a munka!

Lecseppent festékmaradványok, ragasztónyomok, mindent beborító törmelék, ujjnyi vastag porlerakódás… Egy felújítás rengeteg speciális szennyeződést hagy maga után, melyektől a hétköznapok során alkalmazott, hagyományos vegyszerekkel és technikákkal olykor lehetetlen megszabadulni.

Ne aggódj, van kiút a kupiból!

>> Felújítás utáni takarítási tippek profiktól <<

Tedd meg a szükséges óvintézkedéseket

Mondanom sem kell, hogy a festés, fúrás, faragás óriási felfordulással jár. A padló és a bútorzat letakarása sokat segíthet abban, hogy már előre megkönnyítsd a dolgod. Az ehhez szükséges eszközöket bármelyik barkácsboltban beszerezheted. A padló megvédéséhez a hagyományos takarófólia mellett többször felhasználható takarófilcet is választhatsz. A takaróanyagok szalaggal való rögzítéséről is gondoskodnod kell!

További hasznos eszközök a felújításhoz:

  • nagyméretű szemeteszsák (minél több, annál jobb!)
  • spakli, festékkaparó
  • ha te végzed a felújítást: megfelelő védőruházat (kesztyű, overall, pormaszk)

A munkálatok alatt – és azt követően – 1-2 óránként nyisd ki az ablakokat, hogy a levegő folyamatosan cserélődjön.

Figyelj oda és ne aprózd el!

Ha idő- és energia hiányában csak „végigszaladsz” az érintett területen, az sajnos nem elég. Egy nagy porral járó felújításnál olyan feladatokat is el kell végezned, mint például:

  • a falak, csövek, valamint a mennyezeti lámpák megtisztítása,
  • a bútorok külső-belső portalanítása, szükség esetén a kárpitok tisztítása,
  • ablak- és ajtóbelsők, küszöbök, párkányok, keretek és tokok alapos áttörlése.

Ha egy lépés kimarad, vagy nem követed a helyes sorrendet (balról jobbra és felülről lefelé haladj), hiábavaló volt a fáradozásod.

Hiába takartad le a bútoraidat, a szálló por sajnos a fólia alá is könnyedén beférkőzik. A felületeket egy vizes, majd egy száraz ronggyal érdemes áttörölgetned, amit az antisztatikus bútorápoló spray-vel való kezelésnek kell követnie.

Amennyiben több helyiséget, esetleg az egész ingatlant felújítod, egy ellenőrző listát is készíthetsz, melyben felsorolod, hogy hol milyen feladatokat kell elvégezned. A teendőkhöz akár konkrét határidőket is rendelhetsz.

Kezdj száraz takarítással! Amire mindenképpen szükséged lesz, az egy strapabíró, nagy teljesítményű (ipari) porszívó – Vigyázz, mert a finompor eltömítheti a gyengébb gépek szűrőjét, és kárt tehet a motorban!

Felújítási utáni takarítási tippek – A szellőzőnyílásokról se feledkezz meg

A por befészkeli magát a szellőzőnyílásokba, ezáltal jelentősen rontja a belélegzett levegő minőségét. Ne feledd, hogy a szellőzőnyílások tisztítását (vízszintes csőszakasz) nemcsak felújítás után érdemes elvégezned, hanem otthonod havi, de legalább negyedéves mélytakarításának is a részét kell, hogy képezze. Száraz, lehetőleg porszívóval való tisztítás után a hozzáférhető részeket töröld át egy enyhén benedvesített ronggyal.

A festékmaradványok eltüntetése nem egyszerű

Ez kemény dió, különösen akkor, ha a festék már javában megszáradt – ilyen esetekben csak speciális ipari tisztítószerekkel, megfelelő hígítókkal, oldószerekkel távolíthatóak el a foltok. Ha még viszonylag friss a nyom, az olyan felületeken, mint a járólap, a (nem gránit) konyhapult, a linóleum vagy a műanyag ablakkeret, meg lehet próbálkozni növény olajokkal, mosogatószeres meleg vízzel, körömlakklemosóval, illetve műanyag kaparóval. Utóbbi kettőt körültekintően alkalmazd, mert kárt tehetnek a felületekben!

A felújítás utáni takarítás „mumusai” – malter, fugázó anyag és cement

Hiába tüntettétek el a nagyobb méretű törmelékeket, a malter és a cementfátyol még így is látható nyomokat, karcokat ejthet a frissen lerakott parkettán, csempén vagy járólapon.

Ha csak másnap kerül sor a takarításra, felmosásra, a szokványos házi szerek esélytelennek bizonyulhatnak. Viszont az olyan maró hatású anyagok, mint például a sósav, bizonyos felületekben komoly károkat okozhatnak. Javasolt a takarítást minél hamarabb megkezdeni, és először kíméletesebb módszerekkel próbálkozni!

A fenti felújítás utáni takarítási tippek sajnos nem mindig alkalmasak arra, hogy egyedül 100%-os tisztaságot teremts. Nincs egy egész napod a takarításra és/vagy hiányoznak a megfelelő eszközök? Esetleg (jogosan) attól tartasz, hogy tönkreteszed a felületeket?

Akkor elkél a segítség! Bízd profikra a feladatot – vállaljuk magán- és társasházak, lakások, irodák, üzemi területek és egyéb létesítmények teljes körű takarítását építkezés és felújítás után.

Szükségem van rátok

Örömmel adunk tanácsot a tisztítás további hatékony megoldásaira.

Ipari csarnok takarítás országosan, korszerű & környezetbarát tisztítószerekkel.